Nyår i sikte!

Så lider 2014 så sakteliga mot sitt slut. Inget kanonår, om du frågar mig, men heller inget kalkonår. Däremot ett år som gått i en rasande fart och jag har lite svårt att greppa att årets allra sista dag nalkas redan imorgon. 

Dagen till ära har jag - till skillnad från i princip alla andra människor på mitt jobb - ägnat åt arbete. Uppsminkad och ensam satt jag på kontoret och jobbade ikapp inför bokslutet. Och vilken effektivitet jag uppvisade! Inga fikor, inget skvaller, ingen långlunch. Bara stöka undan det jag skulle. Visserligen lite väl ensamt, men nu kan jag koppla av ända tills på tisdag. Nästa år, vill säga. 

Med dessa trista rader säger jag godnatt och hoppas hinna bjuda på ett par avslutande ord om 2014 innan klockorna ringer. För att pigga upp ett något prosaiskt inlägg bjuder jag på ett par bilder från vårt jullov. Snö, pulkapremiär, middagar och hemmamys har varit ledorden för denna ledighet. 


Utanför vårt hus har det - fram tills dagens dato - varit ett lugnt och stilla vinterlandskap. Ett landskap, i vilket pulkaåkning visade sig exemplariskt. Och när man tröttnat på det kan man ju alltid leka med sina julklappar. Vilken fröjd!

Julen är över

Lika snabbt som den kom flög den förbi. Julen. Nu njuter vi hemma av lata, lediga dagar medan snön ligger vit utanför fönstret. Och så här ska det fortsätta i en och en halv vecka till. Härligt!

Julafton spenderades först hemma med gröt, skinka och julklappsutdelning innan vi styrde kosan mot ett mer traditionellt julfirande i Ystad med julbord, julgran och självaste jultomten. 

Vem som drog högsta vinsten i tomtens julklappsutdelning? Victor, såklart. Han har tydligen varit snäll i år. 


Mys på julaftonsmorgon följdes av tomtebesök i Ystad och nu snö som ligger vit på marken. 
God fortsättning!

Det lackar..

.. som bekant mot jul. Här hemma är julstöket i full gång, trots att det känns som att jag går två steg bakåt varje gång jag kommer ett steg framåt. Men ett par klappar är inhandlade, julgranen - om än en utegran - är på plats och ledigheten har börjat. Tidigare ikväll bakades mjuk pepparkaka och imorgon står risgrynsgröt och skinka på agendan. Sedan är vi redo för julen!


Där bakom gardinen (!) skymtas granen. Och framför gardinen den barrfria inomhusversionen. 

Slutspurten

Årets sista riktiga arbetsvecka har praktiskt taget flugit fram. Efter förra veckans vändor till Stockholm och Ängelholm har det varit skönt att stanna på hemmaplan, trots att jag inte riktigt kan fatta att det redan är jul. Jag gör mitt bästa med julmusik och belysning, men när termometern uppvisar hela åtta plusgrader och solen och regnet avlöser varandra är det svårt att komma i någon riktig julstämning. Kanske borde jag göra en amerikansk totalpimpning av huset eller titta på dåliga julfilmer dygnet runt? Äta julbord och klä mig i rött? Jag vet inte. Hur gör man?
 
Till helgen och nästa vecka har jag högtflygande planer på att både tillaga julskinka och risgrynsgröt. Kanske detta får mig på juligare tankar? Tillsammans med en lång ledighet.

Under the weather

Det är inte bara det faktiska vädret och stormen Alexander som har bråkat med oss i veckan. Jag, men framför allt Victor, har också känt oss rassliga och krassliga i helgen. Victor var så pass krasslig att han beordrades att stanna hemma från förskolan i fredags och har fått ta det lugnt hela helgen. Inte mig emot, då febern och tröttheten även drabbade mig igår. 

Idag var vi båda på bättringsvägen (peppar, peppar) och Victor kunde delta i det efterlängtade luciatåget. Det var dock en surmulen liten tomte som dök upp och efter en bulle och en kopp glögg drog vi oss åter tillbaka till hemmets lugna vrå. 


En moloken liten nisse.

På väg på riktigt.

Sent omsider begav vi oss. Bort från regnet, mot Nobelfestligheterna. Och flygplatsbomber. Nu är inget av dessa alternativ anledningen till min resa, men jag hoppas att jag missar båda. 

Av någon anledning fick jag åka businessklass på flyget, något som aldrig hänt mig tidigare. Man tackar! Ovan som jag är vid detta förstod jag inte att frukosten ingick, utan bad bara gentilt om en Ramlösa. Måste bli mer rutinerad! En Ramlösa är dock inte fy skam, bak i ekonomiklassen där jag brukar hålla hus får man knappt ett glas kranvatten till självkostnadspris. 

Så nu laddar vi om efter morgonens stressande och hoppas på ett bra möte och en inte alltför utdragen kvällsaktivitet. Med god mat. 


Avnjuter min Ramlösa till en artikel om nya M-ledaren. Kinberg Batra for president!

På väg!

Då var det dags att flyga till Stockholm igen. Idag något mer problematiskt än tidigare. På grund av en klassisk skånsk regnstorm var det i princip omöjligt att få tag i en taxi. Paniken som växte inom mig när jag insåg detta, samtidigt som planet skulle lyfta om en dryg timme, är obeskrivlig. Men. Som en skänk från ovan stod en taxi utanför vår ytterdörr. Redo att ta grannen till oljehamnen, men ändå sugen på att ta mig till Sturup efter det. Så så fick det bli. Och nu sitter jag här. På plats en kvart innan avgång och väntar på att få börja boarda. Vem behöver marginaler när man kan få adrenalinkickar?


Ingen brådska här inte. Om jag bara vetat det när jag höll på att få en hjärtattack i taxin. 

Trött, tröttare, jag

En helvetisk natt, en helvetisk morgon och en relativt helvetisk arbetsdag har alla orsakat att jag nu ligger däckad i sängen. Jag orkar inte så mycket som att vända mig om. Så nu tänker jag stryka ett streck över det senaste dygnet och hoppas att den här natten bjuder på god sömn och en trött liten son. Godnatt!

Katrinetorps julmarknad

Efter en stressig vecka förtjänade jag en lugn lördag. Eller kanske inte förtjänade lika mycket som behövde. Så lördagen inleddes med sovmorgon, långfrukost och slappande för att vi sedan skulle styra kosan mot Katrinetorps julmarknad. Det var så längesedan jag var på julmarknad att jag knappt minns om jag ens har varit på en. Men julmarknaden som sådan levde upp till alla förväntningar; krims-krams-stånd, glöggdoft, facklor, luciatåg och jultomte. Den sistnämnde var nog Victors favorit, trots att han till en början försökte spela svårflörtad. Sedan blev det gråt och tandagnisslan när vi skulle åka hem. Som sig så bör. 


Victor hittade en liten kompis i tomtens stuga för att sedan ignorera tomten helt. Vad som inte fastnade på bild var Victors juldans och hur han visade sin underkastelse för tomten genom att lägga sig vid hans fötter. Tyvärr. 

Lugnet efter stormen

Nu är novemberbokslutet äntligen över och att jag - för första kvällen på hela veckan - inte skulle sitta och pilla koleriskt med min dator till sena timmen firades med att däcka i sängen vid Victors nattning. Lagom sömndrucken tänker jag nu krypa till kojs på riktigt då jag insett att kvällen ändå är förstörd. Med hopp om energi och nya krafter till morgondagen säger jag därmed godnatt. Och välkomnar såväl helgen som andra advent. Nu ska vi komma i julstämning!

Adventstid

Så rullar vi redan in i december. Om oktober kröp fram har november gått i 180. Och tur är väl det. Vi avslutade den dystra - och mörka - månaden med adventspynt och lussebullsbak. Min nya ljusstake till köksfönstret höll i nästan ett dygn innan någon drämde den i golvet lamporna slocknade för gott. Men resten av huset har både stjärnor, tomtar och ljusstakar som jag hoppas håller hela året ut. Nu saknas bara en gran med tillhörande ljusslinga till uteplatsen. Äntligen är ljusets högtid här! Hejdå mörker! Ses i januari. 


Ett smakprov på våra lussebullar, som bakades igår. Utseendet till trots smakade de gudomligt. Gula, fluffiga och saftiga. Varför? För att jag har kesella i smeten. 

RSS 2.0