Granen

När jag ändå berör ämnet jul kan jag inte låta bli att visa upp vår julgran. Jaha jaha, en liten gran, tänker ni, men detta är mer än så. Detta är min allra första RIKTIGA julgran. Alltså inte bara i vuxen ålder, utan någonsin. Sedan 1983. På grund av allergier hade vi bara plastgran i mitt barndomshem. Nu kom revanschen. En kungsgran. 

 

Julen

Från lucia till jul. Här går det undan. Lagom till lunchtid igår sladdade vi in hos syster i Ystad, där vi spenderade hela julafton. Och vilken julafton! Lunch och Kalle följdes av jultomtens besök och sedan blev det lek med julklapparna ända in på småtimmarna. Kändes det som i alla fall. Men vi hann även med att avnjuta en god, julbordsfri, middag, mandelmusslor och ett par glas vin. 

 
För barnen var nog tomten - eller det tomten förde med sig - dagens höjdpunkt. Utan konkurrens. 
 
 
Vår julafton i bilder. Lek och lässtund, den eminente jultomten, som jag dessvärre missade i jakten på en kvällstidning, julfina systrar inför julmiddagen och två kvällspigga barn i nya pyjamaser. 

Luciatåg

Det har även varit lucia i veckan som gått. Barnens förskola bjöd på ett mindre traditionellt luciatåg, där det bjöds på fika och sånger med barn i tomte- eller luciakläder. Det mindre traditionella var väl avsaknaden av tåg. 

 
Mysigt, trevligt och gulligt. Och enormt jobbigt att hjälpa till med bullbaket. 
 
 
Victor var sur tills han fick dela en bulle med sin kompis. Alice var lika bedårande som hon alltid är när det är andra vuxna i hennes närhet. Falsk som få. En ulv i fårakläder. 

Julbaka

Idag drog jag igång ett julbak med barnen. Mysigt, tänkte jag i min enfald. Efter ett ha kladdat, ätit och spottat ut degen om vartannat gav jag upp. En plåt med pepparkakor blev det, resten bakar jag själv en annan dag. Eventuellt. 



Julfest!

Igår var det dags för julfest. En tradition som jag inte alltid deltar i, men som ändå är rätt trevlig när man väl är där. Eftersom förskolan var stängd under gårdagen föregicks festen av en intensiv dag hemma med båda barnen. Aldrig förr har det känts så välkommet att lämna hemmet. Och julfesten - jo, den var trevlig. Jag är inte ett större fan av vare sig sill, snaps eller övrig julmat, men är desto mer förtjust i ris ala malta. Så den slank ner. Liksom vin och en och annan snaps.

 

 
Här är jag; glad i hågen och med en urringning på vift. 

Gammal favorit

När en kofta hänger med år ut och år in i - än så länge - fem år, måste det väl ändå klassas som ett riktigt bra köp? Från Bloomingdales i New York. Älskade den , älskar den idag. 

 

 
Lite julig. Samt varm och god. 

Andra advent

Helgen var efterlängtad, men gick som vanligt alldeles för fort. Det är redan andra advent och jag har inte ens hunnit börja fundera över julen. Men allt julpynt - förutom julgran - är uppe och idag slängde jag även ihop en deg lussebullar. Bokstavligt talat. Först hade jag en idé om att det kunde vara mysigt att baka tillsammans med barnen, men eftersom allt de rör vid antingen går sönder, ramlar ned på golvet eller en kombination av de båda, kände jag att det var lättare att göra det på egen hand. Så medan potatisen puttrade och lammet stod i ugnen satte jag en deg som sent omsider blev till lussebullar. Stora sådana. Och - viktigast av allt; goda sådana!

 

 
Bullarna blev ett utmärkt kvällssnacks med ett glas mjölk till. Nu kan jag somna mätt och belåten.

RSS 2.0