25-årsjubileum

Idag är det 25 år sedan Olof Palme mördades. Det är omöjligt att inte uppmärksamma detta. TV, radio och dagspressen har laddat med information senaste veckan. I dagens svd berättade folk på stan hur de mindes denna dag för 25 år sedan. Många var förtvivlade, ett flertal grät. Och visst var det en stor tragedi för Palmes familj, men var det verkligen det för någon annan?

Det finns ett par saker vi bör minnas när det gäller Palme. Han var en stor retoriker, men en usel politiker. Urusel, för att vara mer exakt. På bara ett fåtal år lyckades han förstöra det mesta som Sverige byggt upp efter kriget. Hans monumentala vänstervridning av det svenska samhället förändrade (läs försämrade) den svenska socialdemokratin. Om Palme hade fått fortsätta styra landet hade svenskar kanske fortfarande bara kunnat titta på statlig TV och haft sjuka marginalskatter samtidigt som LO med hjälp av löntagarfonder hade kontrollerat större delen av det svenska näringslivet.

Det var ett grymt brott Palme utsattes för, men det hjälper inte att glorifiera hans insatser som politiker och statsminister. De är och förblir något vi bör vara tacksamma över att klara oss utan.
Trackback
RSS 2.0